Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Η παρέλαση διοργανώθηκε για να εορταστεί η συμφωνία για τον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την οποία μεγάλο μέρος των εδαφών του περιέρχεται στο Αζερμπαϊτζάν.
Η συμφωνία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν επήλθε πριν από ένα μήνα και έπειτα από έξι εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων. Και μπορεί για το Μπακού να χαρακτηρίστηκε ιστορική νίκη, στην Αρμενία προκάλεσε σοβαρή πολιτική κρίση, με τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.
Στην παρέλαση, την οποία παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που στήριξε το Μπακού στη σύγκρουση με την Αρμενία, συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 στρατιώτες και δεκάδες στρατιωτικά οχήματα, ελικόπτερα και αεροπλάνα.
Μεταξύ των δυνάμεων που παρέλασαν ήταν και μια ταξιαρχία Τούρκων ανδρών των ειδικών δυνάμεων, ενώ έγινε επίδειξη και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, στην ομιλία του επισήμανε τη βοήθεια και τη στήριξη που έλαβε από την Τουρκία, λέγοντας ότι «από την αρχή την αισθανθήκαμε. Αυτό είναι το παράδειγμα αδελφοσύνης και ενότητας», επισημαίνοντας ότι κατάφεραν να αποκαταστήσουν την «ιστορική αλήθεια» στην περιοχή.
Επιθετικός έναντι της Αρμενίας εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, που εξέφρασε την ελπίδα το Γερεβάν «να πάρει μαθήματα» από την ήττα και κάνει βήματα για να ξεκινήσει μια νέα εποχή στην περιοχή.
«Ελπίζουμε ότι οι Αρμένιοι ηγέτες θα κάνουν προσεκτική εκτίμηση της κατάστασης και θα κάνουν τα γενναία βήματα που χρειάζονται να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα», είπε, προσθέτοντας ότι Άγκυρα και Μπακού θα συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους «σαν χέρι και γάντι», ώστε να «περάσουν από τη μία επιτυχία στην άλλη.
Διαδηλώσεις στην Αρμενία
Την ίδια ώρα που στο Μπακού γιόρταζαν τη νίκη του, αρκετές χιλιάδες Αρμένιοι πραγματοποιούσαν πορεία στο κέντρο του Γερεβάν, ζητώντας για μια ακόμη φορά την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, καταγγέλλοντάς τον ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά τη κρίση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι καθυστέρησε πολύ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και χάθηκε η ευκαιρία για περισσότερο ευνοϊκούς όρους στην τελική συμφωνία.
Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο της κυβέρνησης, αλλά τους απώθησε η αστυνομία, που έκανε και συλλήψεις.